Skill
Logga in Skapa ett cv
Logga in på ditt Skillkonto

Christina – en förebild för datatjejer!

Denna vecka vill vi lyfta och synliggöra kvinnliga datatjejer lite extra. Det är nämligen hög tid för årets upplaga av DataTjej, en konferens som vänder sig till tjejer i alla åldrar som intresserar sig för data och IT. Årets upplaga är den 16:e i ordningen, och går av stapeln i Umeå. Programmet är fullspäckat med härliga inspirationsföreläsningar, företagspresentationer, spännande workshops samt en mässa. Vi hoppas att Sveriges datatjejer får en härlig upplevelse – och att de blir inspirerande inför framtida studier och arbetsliv.

För ett par år sedan lät Skill unga IT-talanger rangordna vilka personer som inspirerar dem mest. Inte så förvånande var det Apple-grundaren Steve Jobs och Microsofts Bill Gates som hamnade i topp. Vad som dock var förvånande var den slående avsaknaden av kvinnliga it-inspiratörer. Endast 15 kvinnor finns namngivna när 1140 IT-talanger fått säga sitt. De kvinnliga förebilderna lyser med sin frånvaro, och kanske är det en av anledningarna till att antalet kvinnliga sökanden till IT-utbildningarna t o m minskade under 2012.

Men, det finns lysande undantag. Christina Åman heter en av dem. Hon jobbar som systemutvecklare på Handelsbanken sedan januari 2012, dit hon rekryterades via Skill. Christina ser utmaningen i att jobba med IT och programmering, och beskriver varför hon älskar sitt jobb.

- Världen idag är IT, säger Christina. Det finns överallt; appar, nätet, linjetrafiken, när jag är sugen på godis och betalar med mobilen till godis-automaten – överallt. Att befinna sig bakom kulisserna och förstå hur en stor del av världen är uppbyggd och fungerar tycker jag är jättehäftigt! Att  dessutom få möjlighet att vara med och påverka utvecklingen är för mig pricken över i:et. I mitt jobb på Handelsbanken kan jag använda mig av min breda kompetens eftersom jag får syssla med lite allt möjligt såsom java, webbutveckling, kravanalys, design- och arkitekturförslag.

Vad inspirerade dig till att söka dig till en it-utbildning?

- Jag började utbilda mig till bibliotekarie där mycket av utbildningen gick ut på informationssökning. Under tiden så upptäckte jag mer och mer att de system vi arbetar i för att finna information var hemska och väldigt svåra att arbeta i. “Det måste gå att göra bättre!”, tänkte jag.  Till slut var jag mer intresserad över hur jag gjorde ett användarvänligt system än hur ett bibliotek var uppbyggt.

Vad var det bästa med utbildningen?

- Jag var lite osäker på vilken inriktning jag var intresserad av inom it och sökte till en som var väldigt bred, med kurser i olika utvecklingsspråk och databaser. Jag tror jag var smart gjort av mig, för det jag uppskattade mest var att jag fick smaka på lite av allt som ingår i ett systems liv; från planeringsstadiet och designfasen, till själva kodningen och implementeringen – och även ett systems död.

Har du någon kvinnlig förebild inom it?

- Min främsta kvinnliga förebild är min chef Lene på Handelsbanken, hon har ett driv som är otroligt. I sitt arbete att förbättra och förenkla vårt arbete som utvecklare så har hon gett sig på ett korståg för att sätta standarder för hur vi ska arbeta och krav på bättre verktyg för vårt dagliga arbete. Hon brukar säga att “Mitt jobb är att se till att ert jobb går så lätt som möjligt.” Det tycker jag är en fantastisk inställning! I övrigt inspireras jag av många i min omgivning, de flesta har något att bidra med.

Även Skills studie från 2010 tyder på att många kvinnor inspireras av kvinnor som finns nära i det vardagliga arbetslivet. De flesta namnger personer som på Google återfinns i näringslivet, men som inte är välkända för den stora allmänheten. Bland de lite mer välkända namnen som omnämns något fler gånger återfinns Ada Lovelace, som på Wikipedia anges som datavetenskapens grundare redan på 1800-talet och Grace Hopper, som var en av de första programmerarna vid Harvard under 1900-talet. Till de mer samtida it-kvinnorna hör Googles Sverigechef Stina Honkamaa och Post- och Telestyrelsens Marianne Treschow liksom Anne-Marie Liljekvist, utsedd till årets it-tjej 2010.