Michaela fick jobb genom Skill

Michaela lämnade ett tryggt liv med ett bra jobb i Tjeckien för att flytta till Sverige och kärleken. I Sverige möttes hon av en lång kamp för att få läsa svenska, för att skaffa en praktikplats och för att få ett arbete. Trots att självförtroendet var på botten gav hon aldrig upp. En praktikplats på Skill var vändpunkten i Michaelas liv.

Michaela kom till Sverige för 2 år sedan. En gedigen utbildning inom antropologi från sitt hemland tycktes inte hjälpa då Michaela började söka jobb. Hon förstod snabbt vikten av att lära sig svenska. Hon jobbade på ett lager för att ha råd att utbilda sig. Efter lång väntan och många samtal i försök att övertyga handläggare och chefer fick hon tillslut en plats på SFI och slutligen ”Korta vägen”, en arbetsmarknadsutbildning för akademiker.

”Korta vägen” innebar en intensiv utvecklingskurva för Michaela. Att studera svenska på universitetet 8 timmar per dag tillsammans med duktiga lärare gjorde att Michaela lärde sig svenska väldigt fort. ”Korta vägen” gav även en möjlighet till att söka praktik, efter 3 månader hade hon lyckats fixa en praktik på Kriminalvården. Vid den här tidpunkten var Michaelas självförtroende på botten. ”Min utbildning från hemlandet betyder ingenting är i Sverige, min tidigare erfarenhet togs ifrån mig och jag kände att jag inte kunde någonting längre”, berättar Michaela. På Kriminalvården träffade Michaela människor som verkligen trodde på henne. Livet började kännas positivt igen samtidigt som ”Korta vägen” började lida mot sitt slut.

Michaela sökte hundratals jobb utan att få ett enda svar. Stressen och ångesten smög sig på och hon övervägde till och med att byta efternamn för att ha en chans. ”Jag erbjöd mig att jobba gratis för att få lära mig mer svenska, men ingen ville ta emot mig.” Hon ville gärna fortsätta att utvecklas genom att gå ”Korta vägen 2” men nekades att gå programmet. ”De som hade skolkat från steg 1 fick fler chanser, men jag som hade varit ambitiös fick inte chansen”, säger Michaela. En hopplös situation i mångas ögon men tack vare Michaelas starka driv fick hon genom överklagan och många pådrivande samtal tillslut en plats på ”Korta vägen 2”.

Under pågående program arbetade Michaela aktivt med sitt CV och jobbsökande, trots Michaelas utveckling inom svenskan fortsatte svaren att utebli. En dag fick hon genom programmet höra talas om Skill. På vinst och förlust skickade hon iväg ett mail för att fråga om någon kunde läsa igenom hennes CV och möjligtvis ge henne tips. Hon bjöds in till ett möte på Skill med medarbetaren Elise. ”Det var den bästa timmen i mitt liv, jag lärde mig så mycket om Sveriges arbetsmarknad”, berättar Michaela. Förutom tips gällande CV fick Michaela träffa en person som lyssnade till hennes historia och trodde på henne. En timme senare ringde Elise och meddelade att Michaela var varmt välkommen att göra sin praktik på Skill. Michaela blev både lycklig och överraskad då hon främst hade kommit för att få hjälp med sitt CV. ”Jag hade ont i käkarna den dagen för att jag log så mycket! Att jag fick träffa en person som inte bara pratade utan som faktiskt aktivt gjorde någonting för att hjälpa till var fantastiskt.”

På Skill fick Michaela chansen att göra samma arbetsuppgifter som alla andra praktikanter. För första gången kände hon att perspektivet nyanländ var som bortblåst och hon fick chansen att visa vad hon verkligen kunde bidra med. ”Jag är glad att jag har fått möjlighet att arbeta och ge tillbaka till Skill för att de trodde på mig, jag kommer aldrig glömma att Skill gav mig den här chansen.”

På kvällar och helger när Michaela inte var på praktiken fortsatte jobbsökandet. Hon försökte tänka nytt och skapade bland annat sina egna visitkort, vilket gjorde att hon fick träffa kommunikationsdirektören på Transportstyrelsen. Hon visste att praktiken gick mot sitt slut, vad skulle hända om hon återigen stod utan jobb? Alternativet att ge upp och gå tillbaka till lagerjobbet kom närmare och närmare. På Skill kunde Michaela anförtro sig till sina kollegor och berättade om sin hopplösa situation. Flera medarbetare på Skill hade sett Michaelas starka driv och talang, när jobbet på Toyota dök upp blev Michaela varmt rekommenderad att söka. Efter en nervös process fick Michaela sin första riktiga anställning i Sverige, ett jobb som konsult via Skill som Administrativ innesäljare på Toyota.